Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Κρατική ενίσχυση 126 εκ ευρώ στους παραγωγούς ελαιολάδου

Θα ήθελα να ενημερώσω τους παραγωγούς ελαιλάδου της Π.Ε. Καβάλας πως σήμερα απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη το νέο μέτρο (Μ21) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην έκτακτη και προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 σε ποσό που προβλέπεται να ανέλθει σε 126,3 εκ. ευρώ.

Στις επιμέρους συναντήσεις μας με τον Υπουργό, είχα θίξει πολλάκις  πως οι Έλληνες παραγωγοί, λόγω των συνεπειών της πανδημίας αλλά και για την αποφυγή υψηλής αποθεματοποίησης ενόψει της νέας συγκομιδής, διέθεσαν το προϊόν τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να υπάρξει ουσιαστικός κίνδυνος στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα σημασία του ελαιολάδου, ως εθνικού - στρατηγικού προϊόντος για τον πρωτογενή τομέα και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών της πατρίδας μας, σε όρους απασχόλησης (αριθμού γεωργών/γεωργικών εκμεταλλεύσεων), όγκου/αξίας παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και το γεγονός ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία ποικιλοτρόπως (διαταραχές στον εφοδιασμό, διασυνοριακούς και εγχώριους περιορισμούς διακίνησης προϊόντων, κλείσιμο εστίασης, πτώση τουρισμού, κλπ.) με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της τιμής διάθεσής του, αποφάσισε τη στήριξη των παραγωγών - κατά κύριο επάγγελμα γεωργών - από το νέο Μέτρο του ΠΑΑ.

Ειδικότερα, το νέο μέτρο (Μ21) θα αφορά σε περίπου 145 χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης).

Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 126,3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά κατ’ αποκοπή εφάπαξ ποσό σύμφωνα με τις ακόλουθες κλάσεις (με βάση την έκταση που αυτοί εμπίπτουν, αθροιστικά για ελιά ελαιοποιήσιμη ή/και διπλής κατεύθυνσης):

 α) 0 έως 1 εκτάριο: 300 ευρώ, β) 1 έως 1,5 εκτάριο: 600 ευρώ, γ) 1,5 έως 3 εκτάρια: 1.100 ευρώ, δ) 3 έως 5 εκτάρια: 1. 600 ευρώ, ε) 5 έως 7 εκτάρια: 2.000 ευρώ, στ) 7 έως 10 εκτάρια: 2.500 ευρώ, ζ) 10 έως 15 εκτάρια: 3.000 ευρώ, η) 15 έως 20 εκτάρια: 3.500 ευρώ, θ) > 20 εκτάρια: 4.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι, εφόσον το νέο μέτρο λάβει την σχετική έγκριση της Ε.Ε., η ένταξη των δικαιούχων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των παραγωγών ελαιολάδου, προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί ακόμη μία παραγωγική ομάδα του τόπου μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής έμπρακτα!

Συνολικά 20 εκ ευρώ κρατική ενίσχυση στους αλιείς & άνοιγμα πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων

Κατόπιν ενημέρωσης που είχα από τους ιθύνοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ήθελα να ενημερώσω τους επαγγελματίες αλιείς της Π.Ε. Καβάλας πως από αύριο, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2020, ενεργοποιείται η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης.

Περισσότερα...

Πληρωμή κρατικής ενίσχυσης στους καλλιεργητές σπαραγγιών

Κατόπιν σχετικής πληροφόρησης από ιθύνοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ήθελα να ενημερώσω τους καλλιεργητές σπαραγγιών πως αύριο, Πέμπτη, θα καταβληθούν στους λογαριασμούς τους τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης.

Περισσότερα...

ΚΥΑ για συμψηφισμό απαιτήσεων επιχειρήσεων Καβάλας με βάση τον Αναπτυξιακό Νόμο

Θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μου, και δη τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, πως εκδόθηκε η με αρ. Πρωτ. 34341/5991 ΚΥΑ για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των δικαιούχων με βάση το άρ. 21 του ν. 1767/1988 με τις υφιστάμενες ή μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, στην από 15 Ιουλίου 2020 ομιλία μου στη Βουλή είχα τονίσει τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει η ψήφιση της επανεργοποίησης της οικονομικής ενίσχυσης μέσω της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους ποσοστού 4% (στη περιοχή  Γ’ του αναπτυξιακού νόμου 1767/1988, όπως αναθεωρήθηκε με τον ν. 1836/1989, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων της Καβάλας). Έτσι, με το άρ. 87 του ν. 4706/2020 ψηφίστηκε ο συμψηφισμός των απαιτήσεων των δικαιούχων μέχρι 1.1.2016 με τις υφιστάμενες ή μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι αυτών, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως ανάσα για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την έκδοση της προαναφερθείσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτός ο συμψηφισμός μέσω του Ο.Α.Ε.Δ.  Δίνεται, λοιπόν, οριστικά λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς το μόνο που μένει είναι κατατεθεί αίτηση από τους δικαιούχους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται πως ανάγκη για την ύπαρξης αυτής της νομοθετικής ρύθμισης αποτέλεσε η επαίσχυντη υπ’ αριθμ. 13311/273/21.3.2016 Υπουργική Απόφαση Σταθάκη που κατήργησε την ως άνω οικονομική ενίσχυση, παρ’ όλο που ήταν γνωστό ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν είχε καταβάλει στις επιχειρήσεις τις οφειλόμενες ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως το έτος 2015. Έτσι, πρώτα με την υπ’ αριθμ. 306/2020 Απόφαση του ΣΤΕ, και έπειτα με προσωπικό αγώνα  σε αγαστή συνεργασία με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, τον Βουλευτή Βόρειου Τομέα  Αθηνών κ. Δημήτριο Καιρίδη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα έγινε εφικτό να αρθεί αυτή η αδικία για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα, όπως είχα δεσμευθεί και τον Ιούλιο, ήδη έχω προβεί σε ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν και τα οφειλόμενα ποσά για το χρονικό διάστημα 2016-2020.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με προδρόμους τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Καιρίδη, αγκαλιάστηκε απόν Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με χαροποίησε ιδιαίτερα που ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταφέραμε να αρθεί αυτή η αδικία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις επιχειρήσεις μας. Βρισκόμενος σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες της περιοχής μας, ξέρω πως θεωρούσαν τα χρήματα αυτά χαμένα και αισθάνομαι ικανοποίηση που ο συντονισμένος μας αγώνας τους διέψευσε ευχάριστα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Θα συνεχίσω τις πρωτοβουλίες μου για την επιχειρηματικότητα της Π.Ε. Καβάλας, τηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς και τα Επιμελητήρια!

Περισσότερα Άρθρα...

Load More