Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Ελληνικο το κλειδί για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ακόμη μια φορά καταθέτει και επιλύει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μάλιστα, ένα ζήτημα που ταλάνιζε το προηγούμενο διάστημα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε μια ακόμα απόφαση προς την απελευθέρωση των μετακινήσεων, ψηφίζοντας υπερ του «EU Digital COVID Certificate», το οποίο αποτελεί ελληνικής προέλευσης πρόταση. Η χώρα μας θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πιστοποιητικό από τη 1η Ιουνίου 2021.
 
Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα εκδίδεται ως αποδεικτικό τριών διαφορετικών περιπτώσεων:
- εμβολιασμού
- αρνητικής διαγνωστικής εξέτασης
- ανάρρωσης από τη νόσο Covid-19.
 
Επιπρόσθετα, θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν.
 
Για την επιτυχή λήψη του πιστοποιητικού οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας gov.gr να προχωρούν στην έκδοση του, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
 
Πιο αναλυτικά, τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα περιέχουν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία τους από τυχόν πλαστογράφηση.
 
Έτσι, κατά τον έλεγχο τους, θα γίνεται σάρωση του κωδικού QR και θα πραγματοποιείται η επαλήθευση της υπογραφής του φορέα έκδοσης (π.χ. νοσοκομεία, κέντρα εξετάσεων, υγειονομικές αρχές).
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί της προσπάθειας αυτής, δημιουργώντας μια διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε κάθε γωνιά της Ε.Ε. Επίσης, θα αναλάβει πλήρως το έργο του συντονισμού των κρατών-μελών, παρέχοντας το κατάλληλο λογισμικό για την επαλήθευση της γνησιότητας των πιστοποιητικών.
 
Απαντώντας σε φόβους που εκφράστηκαν, αξίζει να σημειωθεί ότι το ψηφιακόπιστοποιητικό βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις σχετικές ρυθμίσεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό δεν θα μεταβιβάζονται μέσω της πύλης και άρα θα παραμένουν ασφαλή, καθώς δεν χρειάζονται για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.
 
Προτείνουμε, πετυχαίνουμε και διασφαλίζουμε τον τουρισμό για τη χώρα μας!