Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Με τροπολογία ξεκλειδώνουν οι αποζημιώσεις προανθικού σταδίου

Θα ήθελα να ενημερώσω τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον ισχυρό παγετό της άνοιξης του 2021 ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ψηφίστηκε σχετική τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται με οριστικό τρόπο το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων για ζημιές στο προανθικό στάδιο.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση του φαινομένου που έλαβε χώρα σε πέντε κύματα και ειδικότερα από 15.2.2021 έως και 20.4.2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους προκαλώντας μια πρωτόγνωρη καταστροφή, είχα επισκεφθεί τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο, προσκομίζοντας, μάλιστα, δείγματα ανθών και πλήρες οπτικοακουστικό υλικό, και είχε λάβει την υπόσχεση ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις.
 
Με την ψηφισθείσα, λοιπόν, τροπολογία ολοκληρώνεται η απαιτούμενη νομοθετική διαδικασία για την αποζημίωση σε καλλιέργειες που ζημιώθηκαν κατά τη διάρκεια του όψιμου παγετού της Άνοιξης 2021 σε προανθικό στάδιο και θα κινηθούν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
 
Παρόλο που υπήρξε κάποια καθυστέρηση, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΕΛΓΑ δίνει αποζημιώσεις σε ζημιές που προκλήθηκαν σε προανθικό στάδιο και οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του και αυτό είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών όλων όσων ενδιαφέρθηκαν και κυρίως της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.