Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Υποδοχή του Ιάπωνα Πρέσβη στην Καβάλα

Yποδέχθηκα σήμερα στην πόλη μας την Αυτού Εξοχότητα, τον Ιάπωνα Πρέσβη Νακαγιάμα Ιασανούρι , ο οποίος επισκέφθηκε την Καβάλα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και από τον Α’ Γραμματέα του Οικονομικού Τμήματος της Ιαπωνικής Πρεσβείας της Αθήνας, Χιντετόσι Γουατανάμπε.

Με τη σημερινή επίσκεψη δόθηκε η ευκαιρία στον Ιάπωνα Πρέσβη να γνωρίσει από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας και την πλούσια ιστορία μας αλλά και την άριστη ποιότητα των παραγόμενων καβαλιώτικων προϊόντων, με απώτερο στόχο την προώθησή τους στην ιαπωνική αγορά και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και της ευρύτερης συνεργασίας, τα θεμέλια της οποίας είχα θέσει, μετά από ενέργειες στις οποίες είχα προβεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής του θητείας.

Με πρωτοβουλία μου, ο Ιάπωνας πρέσβης, συνοδεία της συζύγου του, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού από την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, κ.Σοφία Τσίγκου και τον κ. Μανώλη Ζαχαρόπουλο, με αφορμή τη συμβολή του θαρραλέου Ιάπωνα πλοιάρχου, ο οποίος το 1922 κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης, έσωσε δεκάδες Έλληνες από τις θηριωδίες των Τούρκων, γεγονός που τιμάται ιδιαίτερα από τον Προσφυγικό Ελληνισμό όλης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τις τραγικές εκείνες ώρες, όταν τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα αμερικανικά πλοία  αρνούνταν να επιβιβάσουν τους απελπισμένους Έλληνες της Σμύρνης, ένας Ιάπωνας καπετάνιος εμπορικού πλοίου, μπροστά στην τραγωδία που έβλεπε να διαδραματίζεται, δεν άντεξε και χωρίς να διστάσει, πέταξε όλο το πανάκριβο εμπόρευμα από μετάξι και δαντέλα που είχε, προκειμένου να πάρει όσους περισσότερους Έλληνες και Αρμένιους μπορούσε, με αποτέλεσμα να σώσει δεκάδες ζωές από βέβαιο θάνατο.

Ο Ιάπωνας Πρέσβης επισκέφθηκε και τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, για τον οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η εποικοδομητική δε επίσκεψη έληξε με την παράδοση αναμνηστικών δώρων  και εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις  για συνέχιση της άριστης συνεργασίας της Ιαπωνικής Πρεσβείας με την Περιφέρειά μας.