Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ερώτηση στον ΥπΑΑΤ για αποζημίωση μυδοκαλλιεργητών λόγω πανδημίας & φυτοπλαγκτού

Κατέθεσα σήμερα εκ νέου ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό για τον κλάδο της αλιείας, με επίκεντρο τους μυδοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καβάλας & Θάσου.

Βρισκόμενος σε επικοινωνία με εκπροσώπους των μυδοκαλλιεργητών, υπογράμμισα σε ξεχωριστή ερώτηση που κατέθεσα ότι η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα επλήγη σημαντικά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν διατέθηκε, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος συντήρησης.

Όσον αφορά τη καταστροφική για τις μυδοκαλλιέργειες εμφάνιση του φυτοπλαγκτού, ανέφερα ότι, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία εργαστηριακά δείγματα του θαλασσινού νερού, τα οποία λαμβάνονται και αναλύονται σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Καβάλας, το φυτοπλαγκτόν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη του μυδιού και την πάχυνση της σάρκας του. Επίσης, εδώ και έξι μήνες τα μύδια έχουν μείνει στάσιμα σε μέγεθος οστράκου και αδύνατα σε πάχυνση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι μυδοκαλλιεργητές μας να τα διαθέσουν στην αγορά καθώς δεν είναι ανταγωνιστικά έναντι αυτών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πληγεί από το φαινόμενο αυτό (Χαλάστρα, Μακρύγιαλος, Κύμινα).

Επέλεξα αυτόν τον τρόπο για να τονίσω την οικονομική καταστροφή την οποία υφίστανται το τελευταίο διάστημα οι μυδοκαλλιεργητές της περιοχής μας.

Με την ερώτηση μου κάλεσα τον Υπουργό να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 3 παρ.α του Ν.4797/2021, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στον όρο «θεομηνίες» και η εμφάνιση του «φυτοπλαγκτού», με στόχο να αποζημιωθούν και οι μυδοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καβάλας & Θάσου, μαζί με τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής, για τους οποίους κατέθεσα σχετική ερώτηση τη Τετάρτη.

Πρόκειται για ένα νόμο που έφερε και ψήφισε η Κυβέρνηση μας, με σκοπό να ανακουφίσει παραγωγικές ομάδες, που υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις φαινομένων που δεν μπορούν να ελεγχθούν ή να περιοριστούν με ανθρώπινα μέσα.

Συνεχίζουμε...