Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ερώτηση στον ΥπΑΑΤ για αποζημίωση αλιέων λόγω εμφάνισης φυτοπλαγκτού

Προχώρησα σήμερα στη κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Τροποποίηση του άρθρου 3 παρ.α του Ν.4797/2021 – Διεύρυνση του ορισμού «θεομηνίες» με σκοπό να συμπεριληφθεί και το φυσικό φαινόμενο του φυτοπλαγκτού».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερα στην ερώτησή μου πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η αλιεία του Βορείου Αιγαίου πλήττεται από την έντονη παρουσία του φυτοπλαγκτού, το οποίο δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους αλιείς και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα όλων των τομέων που σχετίζονται με την αλιεία.

Ειδικότερα, η ευρεία εξάπλωσή του τους τελευταίους μήνες καθιστά απαγορευτική την αλιεία, καθώς συνέπεια της εμφάνισής του είναι η παραγωγή μιας κολλώδους ουσίας, που μοιάζει με λάσπη (χρώματος καφέ σκούρου), η οποία αχρηστεύει κάθε εργαλείο αλιείας (δίχτυα, παραγάδια κ.α), λόγω του τεράστιου βάρους της ανασυρόμενης ποσότητας της συγκεκριμένης ουσίας.

Μάλιστα, οι τελευταίες αναλύσεις, τις οποίες κατέθεσα με τη βοήθεια εμπεριστατωμένης μελέτης, έδειξαν ότι οι τιμές του έχουν πολλαπλασιαστεί, με συνέπεια να αποκλειστούν πλέον όλες οι ζώνες ψαρέματος, καθιστώντας ανενεργούς τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής και Μακεδονίας και Θράκης, σε μια εποχή που το επάγγελμα του αλιέα πλήττεται πολλαπλά εν μέσω και της πανδημίας.

Κλείνοντας την ερώτησή μου κάλεσα τον Υπουργό να δρομολογηθεί σχετική τροποποίηση του άρθρου 3 παρ.α του Ν.4797/2021 έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στον όρο «θεομηνίες» και η εμφάνιση του «φυτοπλαγκτού», με δεδομένο ότι το φυτοπλαγκτόν πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που εκφεύγει του ανθρώπινου ελέγχου και της ανθρώπινης παρέμβασης, αλλά δημιουργεί σοβαρές και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φυσικά φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν ή τουλάχιστον δεν υπήρχαν σε τέτοιο βαθμό παλιότερα.

Πρότεινα αυτή τη τροποποίηση, προκειμένου οι αλιείς μας να μπορούν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του Ν.4797/2021 της Κυβέρνησης μας, και να μπορέσουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υφίστανται λόγω του συγκεκριμένου φυσικού φαινομένου.