Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Οδικός χάρτης για αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών από παγετό

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους παραγωγούς που επλήγησαν από παγετό πως οι παρεμβάσεις μου και οι επιμέρους συναντήσεις μου τόσο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, όσο και με Διοικητή του ΕΛΓΑ έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Κατόπιν σχετικής πληροφόρησης που έλαβα μόλις πριν λίγα λεπτά, ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης για την αποζημίωση των πληγέντων από ανοιξιάτικο παγετό.

Πρώτον, το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Κανένας παραγωγός δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση.

Δεύτερον, θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Τρίτον, ρυθμίζονται τα θέματα υπερωριών και αμοιβών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, με στόχο την ανταμοιβή τους για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το εκτιμητικό έργο. Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει περισσότερους από 300  εκτάκτους συμβασιούχους γεωπόνους ώστε να επιταχύνει την εκτίμηση των ζημιών.

Τέταρτον, επειδή η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους Έλληνες αγρότες, θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια, θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, πλέον της καταβολής της προκαταβολής, υποβάλλαμε ήδη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που είχε αποσπάσει ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.

Πέμπτον, θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού €3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα άμεσα διοικητικά κόστη ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων. 

Τον Απρίλιο με τα πρώτα σημάδια των σοβαρών επιπτώσεων που έφερε ο απροσδόκητος παγετός στις καλλιέργειες της Π.Ε. Καβάλας & Θάσου έσπευσα στις περιοχές Γαληψού, Ακροποτάμου, Κάρυανη, Ορφανίου, Οφρυνίου, Ποδοχωρίου, στον Πρίνο Θάσου και στο κάμπο του Νέστου, όπου κατέγραψα τις ζημιές. Στη συνέχεια παρέδωσα οπτικοακουστικό υλικό στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Καβάλα, στον Διοικητή του ΕΛΓΑ και στον Υπουργό.

Σήμερα ο Υπουργός στέκεται αρωγός στις ανησυχίες των αγροτών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα του μετέφερα στις συναντήσεις μας.

Σήμερα συνολικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτεργάτη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εγγυάται πως κανένας παραγωγός που επλήγη από τον παγετό, δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση. Καμία ελληνική αγροτική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη.

Συνεχίζουμε...