Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Σε δυο βδομάδες είσοδος τουριστών με rapid tests

 
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, του μετέφερα το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με την υποχρέωση των τουριστών βαλκανικών χωρών για επίδειξη μοριακού test (PCR), ως προϋπόθεση απαραίτητη προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας.
 
Μετά απο επικοινωνία που είχα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ενημέρωσα τον Υπουργό πως το κόστος διενέργεάς του PCR είναι αρκετά υψηλό, ιδιαιτέρως για μια τετραμελή οικογένεια, ανερχόμενο στο ποσό των 320 ευρώ. Με δεδομένο ότι η γειτονική μας χώρα Βουλγαρία δεν θέτει καμία προϋπόθεση για την είσοδο των τουριστών στο έδαφός της, μεγάλος αριθμός Ρουμάνων τουριστών επιλέγουν εν τέλει να μην επισκεφτούν τη χώρα μας, αλλά στρέφονται προς τις τουριστικές περιοχές της Βουλγαρίας, με συνέπειες καταστρεπτικές για την οικονομία μας.
 
Ο Υπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τους προβληματισμούς των ανθρώπων του τουριστικού τομέα που του μετέφερα, καθώς και το ενδεχόμενο για μια λιγότερο δαπανηρή επιλογή, που δε θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους τουρίστες.
 
Κατόπιν τούτων, ο Υπουργός υπέβαλε σχετική πρόταση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για αντικατάσταση της διενέργειας του μοριακού test με rapid test , που είναι ιδιαιτέρως ασφαλές και αποτελεί πιο οικονομική λύση.
 
Πριν από λίγο, η Επιτροπή συζήτησε τη πρόταση, όπως κατατέθηκε από τον Υπουργό, και γνωμοδότησε ότι μετά τη πάροδο δύο εβδομάδων απο σήμερα δύναται να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test βάσει της αξιολόγησης των χωρών όταν τα στατιστικά δεδομένα των δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου το επιτρέψουν.
 
Τα rapid tests που θα γίνονται δεκτά είναι αυτά που είναι αμοιβαία εγκεκριμένα από τη χώρα μας και από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης. Επίσης, προτάθηκε από τα μέλη της Επιτροπής να αναρτηθούν στον διαδικτυακό χώρο που αφορά την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα, λίστα των rapid tests που έχουν εγκριθεί από τις ελληνικές αρχές.
 
Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη που ακούει πάντα με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που του μεταφέρω και που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα που αφορούν τον τουρισμό της περιοχής μας.
 
Πραγματοποιώντας κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, ο Υπουργός επέτυχε να προωθήσει τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας έμφαση στην ευρύτερη περιοχή μας.
 
Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι είναι ο πρώτος Υπουργός Τουρισμού που επισκέφθηκε τη Ρουμανία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με τους Ρουμάνους τουρίστες, που έχουν πλέον την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Περιφέρειά μας πρώτη στις επιλογές τους.
 
Προσπαθούμε όλοι μαζί για την ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας μας και δε θα σταματήσω να εργάζομαι νυχθημερόν προς αυτό το σκοπό.