Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών υπέρ της κύρωσεως της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ & Ελληνικού

Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου με τίτλο ««Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ αφενός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και αφετέρου της Ελληνικό – Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» , του οποίου είμαι Εισηγητής,  ανέφερα πως η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί μια οραματική μεταρρύθμιση που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρωτεργάτη τον άοκνο Υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα και όλο το οικονομικό επιτελείο δε σταμάτησε ούτε στιγμή να προωθεί ακόμη και εν μέσω πανδημίας και πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο επί της ουσίας  «ξεκλειδώνει» την επένδυση αυτή, ολοκληρώνοντας  τη διαδικασία που είχε εκκινήσει με την κύρωση της «Σύμβασης Διανομής Ακινήτου».

Στη συνέχεια της εισήγησής μου, τόνισα ότι προκειμένου να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα της άμεσης εκκίνησης της επένδυσης, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο μεταβιβάζονται τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους κυριότητας, καθώς τα εμπράγματα δικαιώματα επιφανείας σε ποσοστό 100% επί ακινήτων, η αξία των οποίων έχει καθοριστεί στο ποσό των εννιακοσίων έντεκα εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ (911.200.000€) και συνδιαμορφώνει το συνολικό τίμημα της μεταβίβασης των μετοχών της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», όπως αυτό προέκυψε μετά από τη σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία.  

Προχωρώντας στην επιμέρους ανάλυση των άρθρων, επεσήμανα ότι στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι επιμέρους υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων όπως η υποχρέωση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για μεταβίβαση των ακινήτων, απαλλαγμένων παντός βάρους και αντιστοίχως η υποχρέωση πιστοποίησης της καταβολής του ποσού της αύξησης κεφαλαίου εκ μέρους της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» και η έκδοση και παράδοση στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ ενός ή περισσοτέρων μετοχικών τίτλων που ενσωματώνει τις εννέα εκατομμύρια εκατόν δώδεκα χιλιάδες (9.112.000) ονομαστικές μετοχές της αύξησης κεφαλαίου, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστη.

Κλείνοντας την ομιλία μου, υπογράμμισα ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αφορά τη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, με τεράστια εμβέλεια στην εν γένει ελληνική οικονομία. Είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την ανάπτυξη και την ευημερία και είναι χρέος όλων μας να το στηρίξουμε.