Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Μέτρα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό

Σε καίρια και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα προχωρά η Κυβέρνησή μας εντός των επόμενων ημερών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκκίνηση και ενίσχυση του κλάδου του Τουρισμού.
Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τον Υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Τουρισμού αλλά και σχετική συζήτηση με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τίθενται σε εφαρμογή:
 
  • Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021
  • Για όσους ΔΕΝ επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες αυτούς, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία, θα μπορούν να ενταχθούν από τον μήνα Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα). Σημειώνεται ότι για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα ισχύει η 31η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία επιμέτρησης του προσωπικού τους.
  • Οι εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν, από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την ένταξη της πρόσληψής τους στο πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και ο καθαρός μισθός τους θα επιδοτείται με 200 ευρώ.
  • Όσον αφορά τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 
Στα πλαίσια, άλλωστε, της προσπάθειας τόνωσης του Τουρισμού μας και στήριξης των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών και της οικονομίας τους, ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, εξελίσσεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, έως το τέλος Ιουνίου.
 
Τα νησιά αυτά είναι: η Θάσος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, , η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.
 
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 32 νησιά, ενώ σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου.
 
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δρα σε πλήρη αρμονία και βρισκόμενη σε διαρκή εγρήγορση με μεθοδικά και αποτελεσματικά βήματα μπροστά σε κάθε ζήτημα.