Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για αγροτικά ζητήματα της Π.Ε.Καβάλας

Πραγματοποίησα χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο, στον οποίο έθεσα μια σειρά ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.

Αρχικά, προσκομίζοντας δείγματα ανθών βερυκοκιάς και αμυγδαλιάς διαφόρων ποικιλιών από περιοχές του Νέστου και του Παγγαίου, καθώς και πληρέστατο οπτικοακουστικό υλικό, παρακάλεσα να αποστείλει ο ΕΛΓΑ αρμόδιους γεωπόνους προκειμένου να προβούν σε καταγραφή των ζημιών.
 
Ο κ.Λυκουρένζος με διαβεβαίωσε ότι μόλις ο ΑΣΕΠ επιτρέψει την πρόσληψη συμβασιούχων γεωπόνων, οι δέκα πρώτοι εξ αυτών θα τοποθετηθούν άμεσα στην Π.Ε. Καβάλας.
 
Επιπλέον, λύση δόθηκε και στο πρόβλημα των αγροτικών αποζημιώσεων, δεδομένου ότι, όπως διαβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρό του, ο ΕΛΓΑ θα προχωρά άμεσα σε καταβολή τους, εφόσον οι ζημίες καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι αγρότες- ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
 
Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό των μετεωρολογικών σταθμών, με εμένα να εξηγώ στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την τεράστια αναγκαιότητα τοποθέτησής τους σε διάφορες περιοχές, δεδομένου ότι τα στοιχεία που δίνονται από το σταθμό του Αερολιμένα Καβάλας, δεν είναι αντικειμενικά, λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από πολλές αγροτοπαραγωγικές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας.
 
Επίσης, έθιξα και το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες ζημίες κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 2018. Επί του θέματος αυτού, ο κ.Λυκουρέντζος υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, δοθέντος ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία για το έτος 2017.
 
Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον κ. Λυκουρέντζο για το ενδιαφέρον που επέδειξε καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί προς υποστήριξη των Καβαλιωτών παραγωγών.