Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Ομιλία στη Βουλή υπέρ του Αθλητικού Νομοσχεδίου

Στην ομιλία μου, κατά τη χθεσινή συζήτηση του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες» ανέφερα ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν τον ελληνικό αθλητισμό σε μία νέα εποχή, απαλλαγμένο από τις σημερινές παθογένειες. Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν στον τρόπο διοίκησης των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον αθλητισμό των ατόμων με κάποια μορφής αναπηρία καθώς και διατάξεις σχετικές με τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Κατά την ανάλυση του νομοσχεδίου, αναφέρθηκα στον τρόπο ανάδειξης των νέων διοικήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών με μοναδικό, πλέον, γνώμονα τη διαφάνεια, και με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου των ισόβιων διοικήσεων, σημειώνοντας ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν και παλαιοί ολυμπιονίκες που εργάζονται ως προπονητές.

Έκανα ειδική αναφορά και στα άρθρα σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία, τα οποία έχουν περιθώριο δύο (2) έτη να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους, ενώ προβλέπεται ότι, έως ότου την αποκτήσουν, δε θα μπορούν να μετέχουν σε Πανελλήνιους αγώνες.

Ακόμη, το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εν ενεργεία αθλητές θα μπορούν να ασκούν παράλληλα  προπονητική δραστηριότητα, αρκεί να είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή, ιδιαίτερης δε αναφοράς έτυχε και η διάταξη που ρυθμίζει τη χορήγηση παροχών για εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις και σε αρτιμελείς αθλητές - συνοδούς, που αγωνίζονται νομίμως, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς εκάστου αθλήματος, σε αγώνες Ατόμων με Αναπηρίες.

Επίσης, τόνισα τη σχετική διάταξη που προβλέπει ότι τον έλεγχο ντόπινγκ αναλαμβάνει πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), σε συμμόρφωση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, και με σκοπό την πλήρη ανεξαρτησία των ελέγχων ντόπινγκ από τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισα τη σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της Σύμβασης Macolin, η οποία είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.

Κλείνοντας την ομιλία μου, σημείωσα ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έτυχε θερμής υποδοχής από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αθλητών και παραγόντων του ελληνικού αθλητισμού, επιβεβαιώνοντας ότι η αθλητική μεταρρύθμιση που επιδιώκει η Κυβέρνηση και ο κ.Αυγενάκης είναι πράγματι στη σωστή τροχιά και πρόκειται να φέρει τον ελληνικό αθλητισμό στη θέση που του αξίζει.