Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης σε Φέτα και Ούζο για εξαγωγές στη Κίνα

Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας πως, κατόπιν πληροφόρησης που είχα από τους ιθύνοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου η συμφωνία ορόσημο για την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων που συνήφθη αρχικά και με τη συμβολή της Κυβέρνησης και του Υπουργού Μάκη Βορίδη τον Νοέμβριο του 2019 ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνονται 100 ευρωπαϊκά προϊόντα τα οποία τελούν υπό το καθεστώς της Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά εμβληματικά προϊόντα ΠΟΠ και συγκεκριμένα η Φέτα, το Ούζο, η Μαστίχα Χίου, οι ελιές Καλαμάτας, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Σητείας Λασιθίου.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς πέρα από το γεγονός ότι επιτρέπει στα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ να αναδειχθούν στην αχανή αγορά της Κίνας, χαρίζοντάς τους ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διασφαλίζει και την προστασία τους  από φαινόμενα μιμητισμού - θέμα που έχει επανειλημμένως θέσει ο Υπουργός στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ - εξασφαλίζοντας έτσι τη διακίνηση μόνο ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Η Κυβέρνηση μας και ο Υπουργός επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προχωρώντας σε συμφωνίες που τα προστατεύουν και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια τους. Πέρα από τις πολύ ποιοτικές τυροκομικές μονάδες στη Π.Ε. Καβάλας, το ούζο που παράγεται στη περιοχή μας έχει διακριθεί στην ελληνική αγορά και έχει όλες τις περγαμηνές να προωθηθεί και σε άλλες χώρες.