Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Καταβολή 46 εκ. ευρώ στους εργαζόμενους-δικαιούχους & επόμενες κινήσεις

Θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μου πως με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση καταβλήθηκε το πόσο  των 46,359 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς 130.068 δικαιούχων-εργαζόμενων.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της 28ης Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των παρακάτω εργαζομένων – δικαιούχων:

α) μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές κλπ επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου ποσού 5,48 εκατ. € για 19.452 άτομα.

β) αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού μηνός Ιουλίου ποσού 29,89 εκατ. € για 67.412 άτομα.

γ) οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Ιούλιο ποσού 10,989 εκατ. € για 43.204 άτομα.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στο συνολικό ποσό των 1,195 δις ευρώ για 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη, που έχουν διατεθεί από το Υπουργείο μέχρις σήμερα.

Τέλος, μετά από σχετική επικοινωνία μου με τους ιθύνοντες στο Υπουργείο, μου κατέστη σαφές πως εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα. Με μία αρχική δέσμη μέτρων που ξεκινάει άμεσα, επεκτείνονται και διευρύνονται οι πολιτικές προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων. Συγκεκριμένα:

  1. Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
  2. Επεκτείνεται τη χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου.
  3. Δίνεται παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
  4. Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
  5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
  6. Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
  8. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η Κυβέρνηση μας λαμβάνει καίρια και χρειαζούμενα μέτρα προκειμένου να στηρίξει την εργασία. Ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τη κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά και είμαι βέβαιος πως οι αποφάσεις του θα βοηθήσουν καταλυτικά. Βρισκόμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό και θα τα καταφέρουμε! Συνεχίζουμε...