Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Αποφάσεις για τη στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας

Μετά από από σχετική επικοινωνία που είχα σήμερα, θα ήθελα να ενημερώσω τους επαγγελματίες μελισσοκόμους πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης υπέγραψε σειρά αποφάσεων με τις οποίες ενεργοποιούνται οι δράσεις 1.4, 3.1, 3.2 και 4.1 που αφορούν τη μελισσοκομία.

Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται το συνολικό ύψος χρηματοδότησης για τη δράση 3.1 η οποία αφορά τον εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, στα 2.020.000 ευρώ (από 1.650.000) και σε 16,50 ευρώ ανά κυψέλη. Επίσης, αυξάνεται το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τη δράση 3.2 (Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας) στα 3.216.734 ευρώ (από 3.001.734 ευρώ) με την ενίσχυση ανά μετακινούμενη κυψέλη να καθορίζεται στα 3,44 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη απόφαση του Υπουργού καθορίζονται οι δικαιούχοι, οι επιλέξιμες δράσεις και τα ποσά ενίσχυσης ανά δικαιούχο της δράσης 1.4 (Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης) στο πλαίσιο του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος για το έτος 2020. Τέλος, ο κ. Βορίδης υπέγραψε απόφαση με την οποία καθορίζεται το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο της δράσης 4.1 (Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης) στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας επίσης για το έτος 2020.

Στηρίζουμε με απτά και σταθερά βήματα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας. Η θρεπτική αξία του ελληνικού μελιού, και ιδιαιτέρως αυτού της Θάσου, κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις, κάτι που τονίζω στις κατά καιρούς συναντήσεις μου με τον Υπουργό. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στο πλευρό των μελισσοκόμων μας, προκειμένου να συνεχίσουν την απαιτητική τους αυτή εργασία!