Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού στους Φιλίππους

Είχα τη χαρά να συνοδεύσω την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψη της στη Καβάλα και ειδικότερα στην περιοχή των Αρχαίων Φιλίππων.

Η Υπουργός είδε από κοντά τη πρόοδο των μέχρι τώρα εργασιών στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και ζήτησε από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς του Υπουργείου να επισπευθούν οι εργασίες, προκειμένου να εκκινήσουν νέα έργα!

Επί τη ευκαιρία, υπενθύμισα στην Υπουργό την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση των αρχαιολογικών χώρων της Π.Ε. Καβάλας, δηλαδή τόσο των Φιλίππων, όσο και του Αρχαιολογικού Μουσείου  Καβάλας, και της Θάσου, κάτι που είχα κάνει και σε προηγούμενη συνάντηση τους. Επίσης, επεσήμανα την έλλειψη ελληνόγλωσσων αλλά και ξενόγλωσσων έντυπων οδηγών στα ως άνω σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν υψηλή επισκεψιμότητα, η οποία αγγίζει στους Φιλίππους τους 100.000 επισκέπτες ετησίως. Με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθούν και τα πολύτιμα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας,τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου και η Αρχαία Εγνατία Οδός. Τέλος, ανέφερα την ανάγκη να χορηγηθούν εκ νέου εκδόσεις των βιβλίων «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας» του Νικόλαου Μάρτη και «Μακεδονία» του Τορατσόγλου Ιωάννη, που άλλοτε υπήρχαν και πωλούνταν.

Όσον αφορά τους έντυπους οδηγούς, η Υπουργός απάντησε πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Υπουργείο θα μεριμνήσει και θα αποστείλει τους οδηγούς που χρειάζονται. Επίσης, είδε θετικά το θέμα το εκδόσεων και θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη περαιτέρω προβολής των σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Π.Ε. Καβάλας.