Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Συνάντηση με Πρόεδρο ΕΛΓΑ για ζητήματα αγροτικού κόσμου

Την Πέμπτη 2.11.2023 επισκέφτηκα τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τον οποίο συζητήσαμε διάφορα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και κυρίως των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής μας.
1) Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκα στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει στην παραγωγή ελιάς στην Π.Ε. Καβάλας και στην Θάσο λόγω της ακαρπίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί κατά 90% σε σχέση με πέρσι.
Ταυτόχρονα, η χαλαζόπτωση προκάλεσε καρκινώματα στα δέντρα, με συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
 
2) Επίσης, έθιξα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Μελισσοκομείου και στα Τενάγη Φιλίππων, όπου λόγω του πολύ έντονου ανέμου προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημίες στους ηλιόσπορους, στα καλαμπόκια, στα ροδάκινα και σε αμπέλια.
 
3) Ακόμη, αναφέρθηκα στο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας των πυρκαγιών που έλαβαν χώρα στον Δήμο Νέστου τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των οποίων 15.000 στρέμματα κάηκαν ολοσχερώς στις περιοχές Διαλεκτού, Δαμασκηνίας, Αβραμηλιάς, και Γέροντα. Η πυρκαγιά είχε ως συνέπεια να υποστούν εκτεταμένες ζημίες οι παραγωγές ελιάς, σταφυλιών και οπωροφόρων. Επεσήμανα, άλλωστε, και το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς κατά την πυρκαγιά κάηκαν οι ζωοτροφές τους.
 
4) Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται είναι στην καλλιέργεια σόγιας, καθώς ενώ η παραγωγή ανερχόταν στα 400-500 κιλά ανά στρέμμα, φέτος δεν θα ξεπεράσει τα 400 κιλά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην ξεπεράσει τα 50 κιλά ανά στρέμμα.
 
5) Τέλος, έθιξα το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, για να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει η ζημία που έχει προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα να αφορά πάνω από το 20% τουλάχιστον της παραγωγής.
 
Όπως εξήγησα στον Πρόεδρο, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως ο έλεγχος από το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ γίνεται κατά τον χρόνο που λαμβάνει χώρα η ζημία και όχι κατά την συγκομιδή της σοδιάς με συνέπεια η καταγραφή των ζημιών να μην είναι ακριβής και στην πλειονότητα των περιπτώσεων να είναι κατά πολύ μικρότερη της πραγματικής. Αυτό συμβαίνει διότι ένα μέρος της παραγωγής καταστρέφεται με την πάροδο του χρόνου και όχι όταν λαμβάνει χώρα το φυσικό φαινόμενο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ζητήματα που του τέθηκαν και δεσμεύτηκε ότι θα τα εξετάσει με προσοχή.
 
Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ που άκουσε με μεγάλη προσοχή όλα τα προβλήματα που του παρέθεσα. Γνωρίζω το πραγματικό ενδιαφέρον του Προέδρου για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και ευελπιστώ σε επίλυση των προβλημάτων.