Γιάννης Πασχαλίδης - Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Δραστηριότητες

Συνάντηση με Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για ζημιές σε παραγωγές σταφυλιών και ηλιόσπορων

Συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να τον ενημερώσω για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στους αμπελοπαραγωγούς Παγγαίου και στους καλλιεργητές ηλιόσπορων στα Τενάγη Φιλίππων.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισα στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ πως οι παραγωγές σταφυλιών, ιδιαίτερα στη περιοχή του Παγγαίου, πλήττονται για πάνω από τρία συναπτά έτη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν αποτέλεσμα την εμφάνιση δευτερογενών ασθενειών στις καλλιέργειες, καταλήγοντας σε μερική, ή και ολική , απώλεια της παραγωγής.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες ηλιόσπορων, τόνισα πως η σπορά των φυτών καθυστέρησε λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη Φίλιππων από τον Νοέμβριο 2019, όπως του διεμήνυσαν οι επαγγελματίες παραγωγοί. Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, τα φυτά καταστράφηκαν αλλά οι παραγωγοί δεν δύνανται προς το παρόν να αποζημιωθούν, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στις 30 Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Ζήτησα από τον Πρόεδρο να ξεπεραστεί αυτό το κώλυμα λόγω των αλυσιδωτών αντιδράσεων που έφεραν οι πλημμύρες στα Τενάγη και να δοθεί κατ’ εξαίρεση αποζημίωση. Επίσης, του ζήτησα το αίτημα μου να τεθεί υπόψη Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ για να παρθεί απόφαση.

Κλείνοντας, υπογράμμισα πως και τα δύο ζητήματα αφορούν προϊόντα ζωτικής σημασίας για την αγροτική παραγωγική της Π.Ε. Καβάλας και ζήτησα από τον Πρόεδρο να ενσκύψει στο πρόβλημα. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αντιλήφθηκε τα ζητήματα που του εξέθεσα και απάντησε πως θα επιληφθεί και των δύο αυτών πολύ σημαντικών θεμάτων.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο για την κατανόηση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες της Π.Ε. Καβάλας!